W sprzedaży leszczyny dostępne będą w połowie października!
W sprzedaży leszczyny dostępne będą w połowie października!
DOSTĘPNY ODMIANY LESZCZYNY
BARCELOŃSKI (goły korzeń) | Zapylenie: obcopylna |
Orzechy: średnie, jajowate, okrywa znacznie dłuższa od orzecha, łupina gruba | |
Termin dojrzałości: 1 - 2 dek. IX | |
Wrażliwość na moniliozę: duża | |
Wrażliwość na mróz: średnia | |
Zapylacze: inna odmiana leszczyny |
KATALOŃSKI (goły korzeń) | Zapylenie: obcopylna |
Orzechy: duże lub bardzo duże, prawie kuliste, okrywa długości orzecha lub krótsza, łupina średniej grubości | |
Termin dojrzałości: 1 - 2 dek. IX | |
Wrażliwość na moniliozę: średnia | |
Wrażliwość na mróz: średnia | |
Zapylacze: inna odmiana leszczyny |
OLBRZYMI Z HALLE (goły korzeń) | Zapylenie: obcopylna |
Orzechy: duże i b. duże, stożkowe, okrywa długości orzecha, łupina średniej grubości | |
Termin dojrzałości: koniec IX | |
Wrażliwość na moniliozę: mała | |
Wrażliwość na mróz: średnia | |
Zapylacze: inna odmiana leszczyny |
SYSTEMATYKA POMOLOGICZNA LESZCZYNY
POCHODZENIE | LAMBERTÓWKI (od leszczyny długookrywowej) | ZELLERÓWKI (od leszczyny pontyjskiej) |
kształt owocu okrywa nasienna sposób opadania | wydłużony rurkowata, dłuższa od orzecha z okrywą | kulisto-stożkowy lekko rozwarta, krótsza od orzecha bez okrywy |
PRZYKŁADOWE ODMIANY | 'Lamberta Biały' | 'Kataloński', 'Olbrzymi z Halle', 'Trapezundski' |
POCHODZENIE | LAMBERTÓWKI x ZELLERÓWKI | ZELLERÓWKI x LAMBERTÓWKI |
kształt owocu okrywa nasienna sposób opadania | mieszańce z przewagą cech lambertówek | mieszańce z przewagą cech zellerówek |
PRZYKŁADOWE ODMIANY | 'Barceloński', 'Cenny Webba', 'Garibaldi' | 'Cosford' |
Informujemy, iż w ramach naszej witryny wykorzystaliśmy pliki COOKIES. Zapisują one informacje niezbędne do optymalnej pracy serwisu (utrzymanie sesji, cele statystyczne i reklamowe).
W każdej chwili istnieje możliwość zmiany ustawień dotyczących cookies za pomocą przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany tych ustawień, oznacza zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies.