SZKÓŁKA ROŚLIN OZDOBNYCH

Jugowiec k. Środy Śląskiej

Dostępny asortyment - POBIERZ

Jabłoń domowa

Jabłoń domowa (Malus domestica), to niewielkie drzewo o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. Gatunek powstał na Kaukazie w skutek samoczynnego krzyżowania się dwóch dzikich jabłoni: Malus pumila (jabłoń niska) oraz Malus sylvestris (jabłoń dzika). W obrębie tego gatunku wyróżnia się około 10 000 odmian. W Polsce jest to najczęściej uprawiana roślina sadownicza. Poza odmianami przeznaczonymi do uprawy produkcyjnej, istnieje też wiele odmian typowo ozdobnych o dużych walorach dekoracyjnych kwiatów, owoców i liści. Jabłoń jest gatunkiem obcopylnym (do zapylenia niezbędny jest pyłek innej odmiany w obrębie tego samego gatunku). Drzewa te najlepiej owocują na stanowiskach słonecznych. Preferują gleby umiarkowanie wilgotne, przepuszczalne o pH 6,2 - 6,7. Poziom wód gruntowych dla drzew na podkładkach karłowych nie powinien przekraczać 100cm, a na podkładkach półkarłowych i silnie rosnących 150 - 160cm. Naturalnie jabłoń tworzy szeroką i gęstą koronę. Jednak systematyczne i umiejętne cięcie drzew wpływa korzystnie na regularność owocowania, wielkość owoców i ich wybarwienie. Zależnie od odmiany owoce mają różny kształt, kolor, smak oraz termin dojrzewania (od czerwca do października).

DOSTĘPNE ODMIANY JABŁONI

LOPINI ®

(kolumnowa)

   Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: średnie, soczyste, chrupiące, aromatyczne i słodkie, żółte z

   czerwonym rumienicem od strony słonecznej, deserowe

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. letnia (poł. VIII)

   Odporność na choroby grzybowe: bardzo duża

   Odporność na mróz: duża

   Zapylacze: 'Rondo'

 


OLIWKA ŻÓŁTA

(syn. PAPIERÓWKA)

   Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: średnie i duże, owocuje przemiennie, miąższ zielonkawobiały,

   drobnoziarnisty, bardzo delikatny, soczysty, aromatyczny, kwaskowaty i

   smaczny

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. letnia (3 dek. VII - 1 dek. VIII)

   Odporność na parcha jabłoni: mała

   Odporność na mróz: bardzo duża

   Zapylacze: 'Antonówka', 'James Grieve', 'Koksa Pomarańczowa', 'Szampion'

 


KATJA

   Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: średnie i małe, czerwone, miąższ biało-kremowy, bardzo

   soczysty, słodki i lekko kwaskowaty, deserowe i na soki

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. letnia (2-3 dek. VIII)

   Odporność na parcha jabłoni: duża

   Odporność na mróz: duża
   Zapylacze: 'Cortland', 'Gala', 'Golden Delicious', 'Idared', 'James Grieve',     'Koksa Pomarańczowa', 'Lobo', 'Oliwka Żółta', 'Spartan'

 


POMPINK ®

(kolumnowa)

   Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: średnie i duże, czerwone, miąższ biały, b. jędrny,

   bardzo soczysty, słodko-kwaskowaty, deserowe

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. jesienna (k. IX)

   Odporność na parcha jabłoni: bardzo duża

   Odporność na mróz: duża

   Zapylacze: 'Lopini', 'Rondo', 'Pomredrobust', 'Pomforyou'

 


RONDO ®

(kolumnowa)

   Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: średnie i duże, czerwone, miąższ biały, jędrny, chrupiący,

   bardzo soczysty, słodko-kwaskowaty, deserowe

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. jesienna (k. IX)

   Odporność na parcha jabłoni: bardzo duża

   Odporność na mróz: duża

   Zapylacze: 'Lopini'

 


ANTONÓWKA

   Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: średnie i duże, zielonożółte, miąższ gruboziarnisty,

   kwaskowaty, kruchy, luźny i bardzo aromatyczny, dobre na przetwory

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. jesienna (1 - 2 dek. IX)

   Odporność na parcha jabłoni: duża

   Odporność na mróz: bardzo duża
   Zapylacze: 'James Grieve', 'Lobo', 'Oliwka Żółta', 'McIntosh', 'Wealthy'

 


DELIKATES

   Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: średnie i duże, skórka zielona z czerwonym rumieńcem, miąższ

   delikatny, drobnoziarnisty,soczysty, winny, biały z zielonymi żyłkami i

   aromatyczny, wybitnie deserowe

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. jesienna (1 - 2 dek. IX)

   Odporność na parcha jabłoni: średnia

   Odporność na mróz: duża
   Zapylacze: 'Golden Delicious', 'Idared', 'James Grieve', 'Jonathan', 'McIntosh',    'Szampion',

 


KOSZTELA

   Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: średnie i duże, zielone z rumieńcem i piegami,

   miąższ bardzo słodki, twardy o specyficznym, deserowym smaku,

   do bezpośredniego spożycia, nie nadają się na przetwory 

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. jesienna (2-3 dek. IX)

   Odporność na parcha jabłoni: średnia

   Odporność na mróz: duża
   Zapylacze: 'Boiken', 'Gloster', James Grive', 'Wealthy'

 


ZŁOTA RENETA

   Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: średnie i duże, skórka złota z rumieńcem, miąższ

   żółtawy, ścisły, winny, kwaskowaty, nieco aromatyczny z

   korzennym posmakiem, idealne na przetwory

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. jesienna (IX)

   Odporność na parcha jabłoni: odporna

   Odporność na mróz: duża
   Zapylacze: 'Elstar', 'Gloster', 'Idared', 'James Grieve', 'Oliwka Żółta'

 


 

JAMES GRIEVE

(syn. LIRED)

  Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: średnie i duże, skórka jasnożółta z paskowanym,

   czerwonym rumieńcem, miąższ kremowy, kruchy, soczysty,

   kwaskowato-słodki, nieco korzennyz delikatnym armatem,

   deserowe, na przetwory (głównie soki)

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. letnia (3 dek. VIII - 1 dek. IX)

   Odporność na parcha jabłoni: duża

   Odporność na mróz: bardzo duża

   Zapylacze: 'Cortland', 'Delikates', 'Golden Delicious', 'Spartan'

 


MALINOWA

OBERLANDZKA

   Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: średnie i duże, skóra cienka, dojrzała brunatno-

   karminowa, miąższ biały z zielonym odcieniem, czasami

   zaróżowiony, kruchy, delikatny, luźny, słodki, 

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. zimowa (koniec IX)

   Odporność na parcha jabłoni: duża

   Odporność na mróz: średnia
   Zapylacze: 'Antonówka', 'Koksa Pomarańczowa', 'Oliwka Żółta'

 


SZAMPION

    Zapylenie: odmiana obcopylna

    Owoce: średnie i duże, zielonkawożółte z paskowanym, rozmtym,

    czerwonym rumieńcem, miąższ drobnoziarnisty, kruchy, soczysty i

    słodki, lekko aromatyczny, deserowe i na przetwory

    Termin dojrzałości zbiorczej: odm. zimowa (1 dek.X)

   Odporność na parcha jabłoni: duża

   Odporność na mróz: mała
   Zapylacze: 'Delikates', 'Golden Delicious', 'Gloster', 'James Grieve', 'Lobo'

 


JONAGOLD

   Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: duże, zółte z paskowanym, rozmytym, czerwono-

   pomarańczowym rumieńcem, miąższ kremowy, średnio zwięzły,

   soczysty, aromatyczny, słodko-kwaskowaty i bardzo smaczny,

   deserowe i na przetwory

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. zimowa (1 - 2 dek. X)

   Odporność na parcha jabłoni: średnia

   Odporność na mróz: mała
   Zapylacze: 'Celeste', 'Cortland', 'Elise', 'Elstar', 'Gala', 'Gloster', 'Idared',    'James Grieve', 'Jonathan', 'Katja', 'McIntosh', 'Melrose', 'Szampion'

 


GALA

   Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: średnie i duże,  skórka zielonożółta z często z czerwonym

   rumieńcem, miąższ żółty, zwarty, chrupki, soczysty, aromatyczny,

   słodki i bardzo smaczny, deserowe i na przetwory

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. zimowa (3 dek. IX - 1 dek. X)

   Odporność na parcha jabłoni: średnia

   Odporność na mróz: mała
   Zapylacze: 'Golden Delicious', 'Golden Hornet', 'James Grieve', 'Katja'

 


KOKSA

POMARAŃCZOWA

   Zapylenie: odmiana obcopylna

   Owoce: małe i średnie, skórka gruba, sucha, matowa,

   zielonkawożółta z poamrańczowym marmurkowatym

   rumieńcem, miąższ ścisły, kruchy, delikatny, soczysty,

   drobnoziarnisty, winno-słodki, w smaku przypomina gruszkę,

   deserowe i na przetwory

   Termin dojrzałości zbiorczej: odm. zimowa (koniec IX)

   Odporność na parcha jabłoni: średnia

   Odporność na mróz: duża

   Zapylacze: 'Antonówka', 'Golden Delicious', 'Idared', 'James Grieve',    'Oliwka Żółta', 'Złota Reneta'

 


TERMINY DOJRZEWANIA ODMIAN

ODMIANYDOJRZAŁOŚĆ ZBIORCZADOJRZAŁOŚĆ KONSUMPCYJNA PRZECHOWYWANIE
letnieod VII do p. IXbezpośrednio po zbiorze lub po kilku dniach przechowywanianajczęściej 2 - 4 tygodni maksymalnie do 3 miesięcy
jesienne1 i 2 dekada IXpo kilku lub kilkunastu dniach przechowywanianajczęściej do 2 miesięcy maksymalnie do 4 miesięcy
zimowe3 dekada IX i Xpo kilku tygodniach lub kilku miesiącach przechowywaniaod 3 miesięcy do 1 roku